İhracat Lokantası

İhracat nedir, ihracat nasıl yapılır, müşterileri nasıl bulurum, kalite süreçlerini nasıl yönetirim, fiyatları nasıl belirlerim, rakiplerimi nasıl analiz ederim gibi sorular soruyorsanız aslında tam olarak doğru yerdesiniz.

Bu makalemizde sizlere “İhracat Lokantası”ndan bahsetmek istiyorum. Ürünlerinizi yurtdışı pazarda satışa hazır hale getirdikten sonra (Ürünlerin yurtdışı pazara satışının hazır hale getirilmesi makalesi) geriye birkaç adımlı bir süreç kalır. Aslında bu süreci bir “Lokanta” olarak düşünebiliriz. Hepimizin bildiği gibi bir lokantaya gittiğimizde servisi bizlere “garson” olarak adlandırılan lokanta servis görevlileri yapmaktadır. Hepsinde olmasa da bazen bizleri içeri alan, masaların düzeni ile ilgilenen “host”lar veya “işletme yetkilileri” vardır. Sonrasındaki süreç ise kolay; menüye bakar, beğendiğiniz yemeği seçer,  sipariş verir ve sipariş verdiğiniz yiyeceğiniz veya içeceğinizin umduğunuz kalitede masanıza gelmesini beklersiniz. Ha bir de, fiyatların da bütçenize göre olması tabii ki lokantayı seçmeden önce en önemli etkendir.

Bir de bu sırada arka tarafta dönen zincirleri inceleyelim; siz siparişinizi verdiğinizde siparişiniz arka tarafta çalışan ve “Aşçı-Aşçıbaşı” olarak adlandırdığımız yemeğimizi bizzat hazırlayacak kişiler bilgilendirilir. Sonrasında verdiğimiz sipariş ve içeriye iletilen bilgiler doğrultusunda yemeğimiz hazırlanmaya başlar ve ilgili servis görevlileri “garsonlar” tarafından bize sunulur. Yemek soframıza konduğunda ilk olarak dikkatimizi yemeğin sunumu çeker. Hijyenik koşullar sağlandıysa, yemeğin sunumunu beğendiysek ve servisten memnun kaldıysak yemeği tadana kadar ki memnuniyetimiz sürecektir. Sonrasında yemeği tadarız ve o lokantaya tekrar gidip gitmeyeceğimizi belirleyen ana unsur da budur. Her şey mükemmel ama yemek kalitesi düşükse maalesef o lokantaya tekrar gitme olasılığımız da epey düşmüş olur.

İşte ihracat da tam olarak bir lokantaya benzetilebilir. Üretim personeli buradaki aşçılardır. Host ve garsonlar (servis görevlileri) ise satış ve ihracat ekibinin ta kendisidir. Yemeği seçmeden önce baktığınız menü ve hijyenik koşullar sizin dijital ve kurumsal kimlik ögelerinizdir. Yemeğin sunumu ve tadı ise tabii ki paketleme ve kalite unsurları olarak incelenebilir. Yemeği tattığınızda edineceğiniz fayda unsuru ve memnuniyet miktarı ise ürünün kalitesidir. Ayrıca unutmayın bir lokantaya gitmeden önce gelecek hesabı aşağı yukarı tahmin ederek seçimimizi yaparız. Yani fiyat çoğu zaman belirleyicidir. Müşteriyi lokantadan içeri sokmak için cazip fiyatlar vermemiz gerekir.

Eğer bir ihracat lokantası kurmak istiyorsanız veya bunu geliştirmek niyetindeyseniz, zinciri oluşturan bu halkaları güçlendirmek durumundasınız. Çünkü unutmayın İhracat lokantanıza gelip yemeğinizi tadacak kişiler sizinle aynı kültürü veya aynı dili dahi paylaşmıyor. Bu yüzden her kültüre dokunmak, hepsine hitap edebilmek adına kendinize ve firmanıza en uygun yemeği veya yemekleri seçmeli, personelinizi eğitmeli ve bilgilendirmeli, rakiplerinizi analiz ederek fiyat rekabeti sağlamalı ve dijital kimliğinizi her daim küresel ve güçlü kılmanız gerekmekte.

Peki FIX Consulting bu işin neresinde?

Deyim yerindeyse her yerinde. Daha fazlası için bizi aramayı unutmayın.

Sertaç ÖZTÜRKCAN