İhracat Sektörleri
Medikal Ürünler Sektörü
Medikal Ürünler Sektörüne Genel Bakış
Medikal tekstil acil tedavi ve klinik amaçlar için kullanılan farklı malzeme ve öğeleri ifade eder. Bu malzemelerin kullanımı, uyarlanabilirlik, emilim, yumuşaklık ve eleme düzeyine bağlıdır. Küresel medikal Tekstil pazarı, ürün, tip, uygulama, bölge ve ülke bazında bölümlere ayrılmıştır. Ürün bazında, küresel medikal Tekstil pazarı cerrahi önlükler, ameliyathane örtüleri, yüz maskeleri, sterilizasyon örtüleri, personel üniformaları, hastane yatak takımları ve perdeleri, ıslak mendiller ve diğerleri olarak sınıflandırılır.
Tip bazında, pazar dokusuz, dokuma, örme ve diğerleri olarak sınıflandırılır. Uygulama temelinde, tıbbi Tekstil pazarı vücuda yerleştirilebilir ürünler, vücuda yerleştirilemeyen ürünler, sağlık ve hijyen ürünleri ve diğerleri olarak sınıflandırılır. Medikal Tekstil malzemelerinin iki çeşidi vardır; biri implante edilebilir, diğeri implante edilemez, implante edilebilir tıbbi tekstillerde, damar greftleri ve yapay bağlar gibi vücutta yara kapatma veya değiştirme operasyonlarını gerçekleştirmek için kullanılan malzemelerdir.
Medikal tekstiller, medikal alanda önemli bir rol oynamakta olup, bu malzemelerin biyolojik olarak uyumlu olması ve herhangi bir kimyasal veya yapısal değişiklik olmaksızın dezenfekte edebilme özelliğine sahip olması gerekmektedir. Tekstil malzemelerinin toksik olması, hava geçirgenliği ve su geçirmezlik özelliği sağlaması gerekir. Alkali ve aside dayanıklı olmalıdır. Tekrar kullanılabilir ve tekrar yıkanabilir olanlar mikroorganizmalara karşı dayanıklı olmalıdır.
Ülkeler pandemiden çok ciddi bir şekilde etkilendiler ve sağlık hizmetlerini genişletmek için hükümetler tarafından yapılan birçok büyük ölçekli yatırımlar oldu. Dolar, pandemi döneminde çeşitli kişisel koruyucu ekipmanların yerli üretimine olan talebi artırdı. Tekstil üreticileri, operasyon maliyetlerini azaltmak için değer zincirinin aşamalarını entegre etmek için birçok çaba sarf etmektedir.
Tekstil teknolojisi ve tıbbi prosedürlerdeki sürekli gelişme nedeniyle tıbbi sağlık, tekstil endüstrisinin en önemli parçalarından biridir. Tıbbi tekstil, doku mühendisliği ve ilaç dağıtım sistemleri gibi tıbbi uygulamalarda kullanılan tüm elyaf bazlı ürün ve yapıları ifade eder.
Malzeme biliminin gelişmesi ve ilgili araştırma çalışmaları ile medikal sektörler için yeni lifli malzemeler ve üretim teknolojileri ortaya çıkmıştır. Lif yapılarının fiziksel ve kimyasal modifikasyonları, uyaranlara duyarlı materyallerin geliştirilmesi ve tekstiller üzerinde çok işlevli bitim işlemleri, umut verici uygulamalara sahip yeni medikal tekstillerin hazırlanmasında en önemli yaklaşımlardır.
Ek olarak, tıbbi kullanım için ideal lifli malzemeler oluşturmak için elektrospinleme, eriyik eğirme ve çeşitli 3D baskı teknikleri gibi yeni üretim yöntemleri de geliştirilmiştir. Bu yeni teknolojiler sayesinde, tıp alanında artık çeşitli tasarım ve özelliklere sahip çok çeşitli tekstil malzemeleri mevcuttur.
Tıbbi cihazlar ve implantlar, akıllı ilaç taşıyıcı sistemler, dikişler, sağlık tekstilleri, cerrahi pansumanlar, hijyenik pedler ve idrar kaçırma bezleri en yaygın kullanılan tıbbi tekstil ürünleridir.
Küresel Medikal Tekstil Pazarı, 2020’de 18,78 Milyar ABD Doları değerindedir ve tahmin süresi boyunca %5,1’lik YBBO ile 2027 yılına kadar 26,60 Milyar ABD Dolarına ulaşması beklenmektedir.
Küresel medikal tekstil pazarı büyüklüğünün 2021’de 21,2 milyar ABD Doları olduğu tahmin ediliyor ve 2022’den 2030’a kadar %3,58’lik bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) büyüyerek 2030’a kadar yaklaşık 29,1 milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. Ürüne göre, dokunmamış kumaş segmenti 2021’de %66 gelir payına sahip oldu. Örme medikal tekstil ürün segmenti %3,6’lık YBBO ile büyüyor.Sağlık ve hijyen ürünleri segmenti, uygulamaya göre 2021’de %46 gelir payı elde etti. İmplante edilemeyen ürünler segmenti, %4,6’lık bir YBBO ile büyümeye hazırlanıyor.Asya Pasifik bölgesi, 2021’de %31’den fazla pazar payıyla pazara hakim oldu. Avrupa pazarının 2022’den 2030’a kadar %4,5’lik bir YBBO’ya ulaşması bekleniyor
2021-2027 için Küresel Boyut, Eğilimler, Rekabetçi, Tarihsel ve Tahmin Analizi, Artan ameliyat sayısı, artan nano elyaf talebi ve artan diyabetik ve geriatrik nüfus, Global Medikal Tekstillerin büyümesini sağlayan başlıca faktörlerden bazılarıdır.
Tıbbi sınıf tekstil ürünlerine olan talep, dünya çapında daha iyi sağlık hizmetleri ve verimli tıbbi tedaviler konusundaki farkındalığın artması nedeniyle artacaktır. Tendonlar, suni bağlar ve vücut parçası geliştirmeleri gibi tıbbi tekstil bazlı implante edilebilir ürünlere yönelik artan bir talep olduğu için pazarın büyümesi bekleniyor.
Dünya’da Medikal Ürünler Sektörünün Durumu
Dünya genelinde geriatrik popülasyondaki artış, implante edilebilir ürünlerin kullanımı için pazarı yönlendiren eklemlerle ilgili ameliyatlara büyük bir talep oluşturmaktadır.
ABD, pandemi sırasında en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor ve sağlık hizmetlerini genişletmek için hükümet tarafından yapılan birçok büyük ölçekli yatırım oldu.
Dolar, pandemi döneminde çeşitli kişisel koruyucu ekipmanların yerli üretimine olan talebi artırdı. Tekstil üreticileri, operasyon maliyetlerini azaltmak için değer zincirinin aşamalarını entegre etmek için birçok çaba sarf etmektedir.
Daha yüksek çocuk doğum oranları – anne ve çocuk. Medikal turizm – Tedavi olma maliyeti gelişmiş ülkelere göre daha ucuz ve daha hızlıdır. Daha modern hastaneler ortaya çıkıyor, bu nedenle medikal tekstillerin büyümesi medikal işlerin büyümesiyle orantılı.
Sağlık sigortası için artan farkındalık. Sağlık sigortası şirketleri, hastanelerin HAI riskini azaltmak için uygun bir ortam sağlamaları konusunda ısrar ediyor.
Hijyenik bir ortamın sağlanması için birçok medikal tekstil kullanılmaktadır. Ucuz işgücü ve insan gücünün bolluğu, birçok ülkeye kıyasla ucuz enerji, daha ucuz medikal tekstil ürünlerinin üretilmesine yardımcı olabilir. Hijyenik kadın bağı yapımı, yüz maskesi yapımı gibi medikal tekstiller çok büyük büyüme potansiyeline sahiptir.
Elbette bu sektör de diğer sektörler gibi pek çok riskleri içinde barındırmaktadır. Bunlar Medikal Tekstil işine girmek için büyük endüstriler arasında ilgi, farkındalık ve güven eksikliği dağınık endüstri, disiplinler arası bilgiye sahip eğitimli nitelikli insan gücü eksikliği. Tıbbi tekstil atıklarının bertarafı gibi sıralanabilir.
Türkiye’de Medikal Ürünler Sektörünün Durumu
Türkiye’de Medikal Tekstil Ve Kişisel Koruyucu Ekipman Sektörü Sanal Ticaret Heyeti’nin yazısına göre;
‘’Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz organizasyonunda “2573 Sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” kapsamında 15-26 Mart 2021 tarihleri arasında “Almanya, Avusturya ve Fransa özelinde bir “Medikal Tekstil ve Kişisel Koruyucu Ekipman Sektörü Sanal Ticaret Heyeti” düzenlenmiştir.
Söz konusu heyet ile, ülkemizin medikal tekstil ve kişisel koruyucu ekipman sektöründe sahip olduğu kalite, güvenilirlik, pazara yakınlık gibi güçlü özelliklerinin ve mezkûr pazarlardan önemli düzeyde pay alan Çin ile rekabet edecek düzeydeki potansiyelinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.’’