İhracat Sektörleri

Ambalajlı Tüketici Sektörü

    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Ambalajlı Tüketici Sektörüne Genel Bakış

    Günlük tüketilen ambalajlı ürünlerin dönüş hızı sık sık ve anında satın alınmaları sebebiyle oldukça yüksektir. Dağıtım Kanalına göre Pazar, Off-line ve Online olarak sınıflandırılır. Pazar türüne göre yiyecek ve içecek, kişisel bakım ve kozmetik, ev gereçleri, toptan dağıtım, tarım ürünleri ve diğerleri olarak sınıflandırılmıştır. 

    Bu yüksek dönüş hızlı ürünler beraberinde hızlı bir ambalajlama sürecini gerektirir. Birbirine benzer ürünlerin dikkat çekebilmesi ve muadillerinin önüne geçebilmesini sağlamak trendleri yakalamak ya da çoğu zaman yaratmak, kısa süreli tasarım değişikliklerine ayak uydurabilmeyi gerektirmektedir.

    Açık ambalaj trendi, müşterilerin artık bütün şeffaflığı ile kullandığı ürünleri anlayabilmek istemelerinin bir sonucu olarak doğmuştur. Bilgi çağını yaşadığımız bu dönemde tüketiciler etiketlerde potansiyel risklere karşı uyarıcı bilgiler istemektedir.

    Elbette ambalajlamanın temel amacı ürünü dış etkenlerden koruması ve bozulma risklerini önleyebilmesidir. Özellikle, kaliteli bir görünüm ve doğru bilgilerle hazırlanmış bir ambalaj satın alma kararlarında belirleyici olacaktır. Kaliteli bir görünüm, doğru bilgilendirmelerin yanı sıra kolay taşınabilirlik ve güvenlik de oldukça önemlidir.

    Geri dönüştürülmüş ambalajlardan gıdaya madeni yağ taşınması vakaları ciddi endişeler doğurmuştur. Pandemi öncesinde fiyat odaklı olan tercihler güven odaklı olarak değişmiş bu sebeple özellikle gıda sektöründe en önemli öncelik gıda güvenliği olup güvenilir bariyer katmanları gibi çözümlerle desteklenmelidir.

    Özellikle covid salgınıyla birlikte açıkta satılan ürünlere olan eğilim oldukça azalmıştır. Ayrıca yine bu dönemde tüketici sanal kanallardan alışveriş yapma alışkanlığı kazanmış birçok esnaf bu süreçte kepenklerini kapatırken online satış siteleri Pazar paylarını çok büyük ölçekte büyütmüştür. Pazardaki başlıca oyuncular Nestle SA, Anheuser-Busch InBev SA/NV, Procter & Gamble Co, The Coca-Cola Co, PepsiCo Inc., Heineken NV, Unilever plc, Kweichow Moutai Co., Ltd., L’Oréal’dir. SA, Colgate-Palmolive Şirketi.

    Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir’in açıklamalarına göre ambalaj sektörü genelde ülke ekonomisinin iki katı büyüyor. Ancak pandemi sürecinde bu büyüme arttı ve 2020 yılında sektör ortalaması yüzde 10’un üzerinde büyüdü.

    2021 yılının Ocak-Haziran dönemine baktığımızda Türkiye ambalaj sektörü 3 milyar 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek 1 milyar 222 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi ve bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 6, değer olarak ise yüzde 26 artış yakaladı. 2021’in Ekim ayına geldiğimizde ise sektörümüzün 2,5 milyon ton ve 5 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini gördüklerini belirtti.

    Çok geniş coğrafyaya ihracat yapan bir sektör olarak fiyat kalite dengesine sahip olmamızın ve ülkemizin jeopolitik konumundan ötürü de lojistik yönünden avantajımızın pandemiyle birlikte öne çıktığını gördük.

    Pandemiyle başlayan tedarik zincirlerindeki değişimle dünyadan Türkiye’ye doğru talep yönelimi oluştu. Sarıbekir, 2023 yılında Türkiye ambalaj sektörünün pazar büyüklüğünü 25 milyar dolardan 30 milyar dolara; kişi başı tüketimi 298 dolardan 380 dolara; ihracatını ise 5,15 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2030 sektör büyüklüğümüz için hedefimizi 50 milyar dolar; ihracat hedefimizi ise 20 milyar dolar olarak belirlediklerini belirtti.

    Küresel Ambalajlı Tüketici Ürünleri Pazarının, tüketici sayısındaki artış nedeniyle artacağı tahmin ediliyor. Tüketici alışkanlıklarındaki değişim nedeniyle en fazla artışın yiyecek ve içeceklerde olması bekleniyor. Öngörülen dönemde yüksek talep nedeniyle en çok Online segmentinin artacağı öngörülmektedir.

    Popüler podcast platformu Stitcher’ın bir reklam ağı olan Nielsen ve Midroll, podcast’lerin bir markayı görüntülü reklamlara kıyasla %400’ün üzerinde daha iyi anımsattığını ve bir podcast’teki bir reklamı dinledikten sonra satın alma amacının ortalama %10 arttığını buldu. Farklı araçlar aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaşmak, özellikle sektöre yeni rakipler girmeye devam ederken, markaların göz önüne alması gereken bir risktir.

    Dünya temelinde, Küresel Ambalajlı Tüketici Malları Pazarı, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik ve dünyanın Geri Kalanı olarak sınıflandırılmıştır. Asya Pasifik bölgesinin artan yatırımlar nedeniyle diğer bölgelere göre en fazla artması bekleniyor.

    Elbette pek çok fırsatın olduğu bu sektörde pek çok risk de bulunmakta, Yeni Girenler ve Rakipler tedarik, Zinciri Dağıtımındaki Zorluklar, Emek kıtlığı İklim değişikliği Uluslararası Ticaret Mevzuatı Marka ve İtibarın Zarar Görmesi Siber Saldırılar ve Veri İhlalleri Kumsal Sosyal Sorumluluk Fikri Mülkiyet Hırsızlığı ve Patent İhlali gibi risklere hazırlıklı olunmalıdır.

    Scroll to Top
    Mesaj Gönder
    💬 Yardım İster Misiniz?
    Merhaba,
    Yardımcı olmamızı ister misiniz?
    0312 511 33 66