302-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme
Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden kimler faydalanabilir, destek kalemleri nelerdir ve desteğin üst limiti ne kadardır.
Kimler Faydalanabilir?
- Çiftlik içi veya dışı faaliyetlerini çeşitlendiren çiftçiler veya çiftlik hanehalkı üyeleri
- Gerçek kişiler
- Tüzel kişiler (mikro veya küçük ölçekli işletmeleri)
Başvuru sahibi tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan gerçek kişi bir çiftçi veya çiftlik hanehalkının bir üyesi değilse, yatırım kırsal alanlarda olmalıdır. Bununla birlikte yatırımının uzantısı olarak restoran veya satış noktası aynı ilde yer alan kırsal olmayan bir alanda olabilir.
Desteklenecek türler şunlardır: Alabalık, sazan, yayın balığı, kerevit, kurbağa, algler, sudak, tatlı su levreği, turna, tilapya, mersin balığı, Avrupa yılan balığı, gelin balığı (karabalık) (Clarias Lazera), Amerikan Yayın Balığı (Ictalurus Sp.).
Bu programın amacı yeni işler yaratmak suretiyle istihdamın desteklenmesi ve iş faaliyetlerinin geliştirilmesi yoluyla mevcut işlerin korunması, bu şekilde kırsal alanlarda ekonomik faaliyet düzeyinin yükseltilmesi ve kırsal nüfusun azalmasının tersine çevrilmesidir. Ekonomik faaliyetler ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, kırsal alanlarda büyüme, istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için gereklidir. Bu durum, kırsal alanlarda hanehalkı gelirlerini doğrudan artırarak, ekonomik ve sosyal bakımdan daha iyi bir bölgesel dengeye katkı sağlamaktadır.
Desteklenen Yatırımların Uygunluk Kriterleri
- Su ürünleri yetiştiriciliği: İç sularda su ürünleri üretimi yapan tesisleri ve ürün satışı yapan restoranları içermektedir.
Destek Kalemleri
- Makine ve ekipman alımı desteği
- Yapım işleri desteği
- Hizmet alımları desteği
- Görünürlük desteği
Destek Üst Limiti
- 500.000 €